Kalkulasjon

Kalkulasjon i ordre

Kalkulasjon er en funksjon som bygger på Smartkalk sin funksjonalitet. Her kan du lage kalkulasjoner på ordren din og estimere hva produktene vil koste. Det er tre måter å velge å gjennomføre en kalkulasjon på:

1. Forenklet kalkulasjon
  2. Kalkulasjon fra Prisbasen
  3. Kalkulasjon fra Vareregister

1) Opprett forenklet kalkulasjon

Dette er en forenklet kalkulasjon hvor bruker estimerer antall timer en forventer å bruke og kostnader du tror du kommer til å bruke. Når det er fylt inn legger det seg to linjer seg i tabellen. Det er oppsummeringen av antall timer og kostnader på et generelt nivå. Det er dette tallet som legger seg i kolonnen budsjett både på oversiktssiden i ordren og i oversiktstabellen med alle ordrene.

I bilde nedenfor kan du gjøre en veldig enkel estimering, hvor du kun legger inn antall timer du tror du kommer til å bruke. Samt et estimat på hvor mye du tror materialet du må kjøpe inn kommer til å koste. Det er også mulighet her til å endre salgspris på timer ut til kunde samt påslaget du ønsker på forventede kostnader. Du vil nederst i budjettet se din forventede fortjeneste på ordren.

Etter at en har fylt ut en forenklet kalkulasjon legger det seg en kostnadslinje for timer og en for materiell. Hvis du ønsker å legge til flere linjer kan det enkelt gjøres i feltet som er markert i med rødt. Da skriver en teksten en ønsker skal være i feltet «Navn» og trykker enter.

Merk! Hvis du ønsker å bruke forenklet kalkulasjon og hente fra prisbasen må du først velge foreklet kalkulasjon og derretter velge elementer fra prisbasen. Det vil ikke funke å først gjøre en kalkulasjon fra prisbasen og derretter lage en forenklet kalkulasjon. Hvis du starter med kalkulasjon fra prisbasen kan du legge inn enklet flere linjer fra ved å skrive inn navn markert i rødt i bilde ovenfor.

2) Kalkulasjon fra Prisbasen

I bilde nedenfor kan du se Prisbasen i listen til venstre med filter på alle. Ekspempelet viser at for balkongdør dobbel så har vi en rekke alternativer å velge mellom, og varenr. 1.234.31.4.1 er valgt. I listen «Poster i valgt alternativ» viser vi alle ressursene som ligger i dette alternativet.

I bildet ovenfor kan du se både post øverste linje (blå), gruppe (grønt) og element (rødt) i tabellen. Merk at du kan bruke Prisbasen hvor timer også blir estimert med enhet «t» dette får en summering nederst på timeverk, og lønnskostnaden (selvkost lønn).

3) Kalkulasjon fra Vareregister

Hvis du velger å legge til varer fra vareregister og har lagt inn dekningsgad i vareregisteret er det denne dekningsgraden som kommer til å bli brukt. Dette gjelder også hvis du har valgt en annen dekningsgrad i innstillinger i ordre. Dekningsgraden som er valgt i ordre vil bli brukt når det er «tomme» ordrelinjer og kalkulasjoner.